ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΑΚΕ, 22-5-2013 Τιμής και Προσφοράς προς την Πατρίδα & την Αεροπορική Ιδέα
19 March 2017
31η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Α.ΑΚ.Ε.
20 March 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑ & ΕΠΕΤΕΙΟΥ 30ΧΡΟΝΩΝ ΑΑΚΕ, 7-11-2016

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Α.ΑΚ.Ε., 7 ΝΟΕ. 2016 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 251ΓΝΑ

ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Α.ΑΚ.Ε. την 7η Νοεμβρίου 2016 πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο 251ΓΝΑ εορταστική εκδήλωση προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας και του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ και ειδικότερα για φέτος της επετείου 30 χρόνων λειτουργίας από ιδρύσεως της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Α/ΓΕΑ Απτχος(Ι) Χ. ΒΑΪΤΣΗΣ, οι Επ. Α/ΓΕΑ Πτχοι Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Γ. ΜΑΥΡΑΚΗΣ, Γ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, ο Επ. Δ/ΔΑΕ&Πρδρος ΣΑΣΙ Απτχος Ε. ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ, ο Υ/ΓΕΕΘΑ Απτχος(Ι) Γ. ΠΑΡΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ, ο Δ/ΔΑΕ Υπτχος(Ι) Ι. ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ, ο Δ/ΔΑΥ Υπτχος(Ι) Σ. ΑΣΤΡΕΙΝΙΔΗΣ, ο Υ/ΓΕΑ Υπτχος(Ι) Α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ο ΔΑ’Κ/ΓΕΑ Υπτχος(Ι) Ν.-Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΔΒ’Κ/ΓΕΑ Υπτχος(Ι) Ε. ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ, ο Δκτής Σ.Ι. Υπτχος(Ι) Θ. ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ο Δκτής 251ΓΝΑ Ταξχος(ΥΙ) Δ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο εφοπλιστής & νεότερος βετεράνος Β’ΠΠ Ι. ΤΣΟΥΝΗΣ, ο Επ. Αντπδρος Ιδρ. Α.Ωνάση Π. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων αποστράτων, μέλη και φίλοι της Α.ΑΚ.Ε. με συζύγους τους και αντιπροσωπείες μαθητών Σ.Ι. και ΣΤΥΑ.

Χαιρετισμός Προέδρου Α.ΑΚ.Ε. – Τιμητική αναφορά στην Πολεμική Αεροπορία

Ο Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε. Απτχος(Ι) ε.α. Ν.ΝΟΚΑΣ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης.

«Η παρουσία σας εδώ σήμερα για να προεορτάσουμε την Πολεμικής μας Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για εφέτος που εορτάζουμε την Επέτειο 30 Χρόνων της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, τιμά ιδιαίτερα την εκδήλωσή μας.

Εορτάσαμε προ ημερών την 28η Οκτωβρίου με συγκίνηση, αναμνήσεις και με εθνική υπερηφάνεια για τις ηρωικές ημέρες του ’40. Εβδομήντα 77 Ελληνικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής κλήθηκαν τότε να αντιμετωπίσουν 463 Ιταλικά. Παρά την συντριπτική υπεροχή του εχθρού, η Ελληνική Αεροπορία ανέτρεψε από τις πρώτες ημέρες τα σχέδια του αντιπάλου και αυτό γιατί κατόρθωσε να εμποδίσει τη δράση της Ιταλικής αεροπορίας, να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού στο έδαφος, και συγκεκριμένα τις κινήσεις της πανίσχυρης Ιταλικής Μεραρχίας αλπινιστών «Τζούλια», να καταστρέψει σημαντικές γραμμές ανεφοδιασμού του, να παράσχει προστασία στα Ελληνικά στρατεύματα και να καταρρίψει Ιταλικά βομβαρδιστικά στο Ιόνιο. Έχει μείνει στην ιστορία και ισχυρός στη μνήμη μας ο ηρωισμός του Υπσγού Μαρίνου Μητραλέξη, οποίος αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, κατέπεσε με την έλικα του αεροσκάφους του στην ουρά Ιταλικού βομβαρδιστικού και το κατέρριψε, αλλά και η  θυσία του Γρηγόρη Βαλκανά, ο οποίος αντί να επιστρέψει άπραγος στη βάση του, προτίμησε να πέσει επάνω σε Ιταλικό καταδιωκτικό και να θυσιαστεί για την Πατρίδα. Η Ελληνική Π.Α. πότισε τότε το δένδρο της Ελευθερίας με το αίμα 166 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στην εκτέλεση του καθήκοντος υπέρ της Πατρίδας μας.

Όσο ανεκτίμητες υπήρξαν οι ζωές των πεσόντων Αεροπόρων στον πόλεμο του ’40, αλλά και πιο πριν, το 1912-13, στον Α’ΠΠ, και στην Μικρασιατική Εκστρατεία, άλλο τόσο ανεκτίμητης αξίας είναι και οι ζωές των 156 Αεροπόρων που χάθηκαν τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, των σύγχρονων ηρώων Ακριτών του Αιγαίου και όσων έπεσαν κατά την εκτέλεση του πτητικού έργου της Π.Α. Είναι αυτοί που μας φωτίζουν και μας λένε πολλά με το παράδειγμά τους και τη θυσία τους στο ύψιστο καθήκον προς την Πατρίδα.

Το έργο αυτών, την αποστολή τους και το καθήκον τους για την προστασία του Εθνικού Εναερίου Χώρου από τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών, συνεχίζουν ακάθεκτοι και οι σύγχρονοι Αεροπόροι Ακρίτες του Αιγαίου. Είναι αυτοί που σε πείσμα της οικονομικής κρίσης καιροφυλακτούν ημέρα-νύκτα, χειμώνα-καλοκαίρι, άγρυπνοι φρουροί από κάθε επιβουλή της ασφάλειας και ειρήνης όλων των Ελλήνων.»

Η προβολή του Εμβατηρίου της Π.Α. ‘’Οι Γιοί των Αετών’’ -στίχοι του Ποιητή & Μέλους Α.ΑΚ.Ε. Σμχου(ΤΥΕ) ε.α. Η. ΣΒΑΡΝΑ- έφερε συναισθηματική και ψυχική ανάταση σε όλους. Ακολούθησε 1’ σιγή προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων Αεροπόρων.

Επέτειος 30 Χρόνων από Ιδρύσεως της Α.ΑΚ.Ε.

Εισαγωγή Συντονιστή Εκδήλωσης

Απτχος (Ι) ε.α. Στυλιανός Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ.(Έφορος) Α.ΑΚ.Ε.

‘’Με τις Ιδέες το Πνεύμα κτίζει το σώμα του’’

«Πριν 30 ακριβώς χρόνια, στις 7η Νοεμβρίου 1986, ιδρύεται η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος με εμπνευστή και δημιουργό της τον αείμνηστο Βασίλειο ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟ τον πρώτο πρόεδρό της.

Σκοπός της η διάδοση της Αεροπορικής και Αεραθλητικής Ιδέας επ’ αγαθώ του έθνους.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Αεροπορική Ακαδημία έγινε γνωστή και σεβαστή στην αεροπορική οικογένεια αλλά και πέραν αυτής, για τις ετήσιες τιμητικές εκδηλώσεις της υπέρ της ΠΑ και των ΕΔ&ΣΑ, την απονομή βραβείων, τις ομιλίες και ημερίδες επί εθνικών και επιστημονικών θεμάτων και τις δημοσιεύσεις των Μελών της στην Εφημερίδα της ‘’Αεροπορική Ιδέα’’.

Η δράση της αυτή μπορεί να φαίνεται τυπική, αλλά είναι σύμφωνη με τον σκοπό της.

Η Αεροπορική Ακαδημία ως ένα πνευματικό ίδρυμα, αναδεικνύει την πνευματική σημασία των πραγμάτων και όχι την υλική. Αναζητεί το αίτιο και όχι το αιτιατόν των γεγονότων. Δεν επιδιώκει να διδάξει αλλά να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να βοηθήσει τη σκέψη των μελών και φίλων επί εθνικών, αεροπορικών και επιστημονικών θεμάτων. Δεν απονέμει πτυχία αλλά βραβεία αυτοθυσίας, ηρωισμού, αφοσίωσης, επιστημοσύνης, ανιδιοτελούς προσφοράς. Επιχειρεί έτσι να αναδείξει τις εξέχουσες πράξεις, τη συμβολή και αξιοσύνη των ανθρώπων και οργανισμών σε έναν ανώτερο σκοπό. Με τις ομιλίες, ημερίδες και δημοσιεύσεις της επιδιώκει να αναδείξει εκείνες τις αρχές και αξίες, που υπηρετούν διαχρονικά το Αεροπορικό Πνεύμα.

*Το ‘’Επετειακό Ηχόραμα’’ που προβλήθηκε σε ανάμνηση των 30 χρόνων προσφοράς της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, συγκίνησε βαθιά τους προσκεκλημένους, θυμίζοντας σε πολλούς εξ αυτών τις σημαντικότερες στιγμές της.»

« Ιστορική Αναδρομή Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, 1986-2016»

Αφήγηση υπό του κ. Αναστάσιου Τενεκούδη, Ιδρυτικού Μέλους & Μέλους Δ.Σ.(Κοσμήτωρ) Α.ΑΚ.Ε., τ. Γεν. Δντή ΥΠΕΘΑ

«Κυρίες και Κύριοι,

Η Α.ΑΚ.Ε. αποτελείται από ένα αξιοζήλευτο μείγμα προσωπικοτήτων με σημαντική προσφορά στα αεροπορικά, ακαδημαϊκά, πολιτικά, οικονομικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά δρώμενα της Ελλάδος, με επίκεντρο πάντα την Αεροπορική Ιδέα.

 

1986-1993, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Ίδρυση Α.ΑΚ.Ε. – Ιδρυτικά Μέλη – Σκοπός

Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, σαν σήμερα, ιδρύεται η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.). Συγκεκριμένα, στις 7 Νοεµβρίου 1986, 50 Ιδρυτικά Μέλη προερχόμενα από την Πολεμική και την Πολιτική Αεροπορία και την τότε Εθνική Αερολέσχη Ελλάδος (Ε.ΑΛ.Ε.), υπέγραψαν το σχετικό πρακτικό. Επικεφαλής ετέθη ο τότε επίτιµος πρόεδρος της Ε.ΑΛ.Ε Βασίλειος ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ, ο εµπνευστής, δηµιουργός και πρωτεργάτης της Αεροπορικής Ακαδημίας, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρός της. Ο Βασίλειος Κοντογεώργος εξελέγη οµόφωνα Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε. κατά την 1η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών, στις 8-3-1987.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στην πρώτη του επιστολή της 21ης Ιανουαρίου 1987 προς τα Μέλη της Ακαδημίας, ο πρωταρχικός Σκοπός ίδρυσης της Α.ΑΚ.Ε. είναι «εθνικός …και θα υλοποιείται απ’ τους Βετεράνους του Αεροπορικού και Αεραθλητικού κόσμου της χώρας μας, που με τη μακράν πείραν των θα δύνανται περισσότερο να βοηθήσουν και επιτύχουν την καλύτερη και ταχύτερη ενίσχυση της Αεροπορίας της πατρίδος μας, επ’ αγαθώ του Έθνους. … αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά τους σε τομείς περισσότερο ελεύθερους μέσα στην κοινωνία μας. ….».

Καταστατικό – Τροποποιήσεις

Η Α.ΑΚ.Ε. είναι Ανώτατο Επιστημονικό-Αεροπορικό-Αεροδιαστημικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό τη διάδοση της Αεροπορικής Ιδέας επ’ αγαθώ του Έθνους. Το 1ο Καταστατικό της εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ. 4605/9-12-1986 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. ‘’Εποπτεύουσα Αρχή’’ είναι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (άρθ.5), το οποίο α)συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Αεροπορικής Ακαδημίας, με κυβερνητικό εκπρόσωπο ανώτατο εν ενεργεία ιπτάμενο αξιωματικό της ΠΑ, β)αναθέτει στην Α.ΑΚ.Ε. αποστολές ανάλογες των Σκοπών της και γ)παρέχει την αναγκαία συνδρομή του, υλική και ηθική, προκειμένου η Ακαδημία να φέρει σε πέρας την Εθνική Αποστολή της.

Η 1η Τροποποίηση του Καταστατικού Α.ΑΚ.Ε. εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 1992, με την οποία η Ακαδημία αποκτά μεγαλύτερη και καλύτερη ευελιξία υπό τις νέες συνθήκες.

(με την υπ’ αριθµ. 60/7-21992 οµόφωνη απόφαση του ∆.Σ. Α.ΑΚ.Ε. και την υπ΄αριθμ. 1267 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών)

Έδρα – Εγκατάσταση

Η Α.ΑΚ.Ε. αρχικά εγκαταστάθηκε φιλοξενούμενη στα γραφεία της τότε Ε.ΑΛ.Ε. (κτίριο ΜΤΑ-Ακαδηµίας 27Α) κάνοντας χρήση ενός γραφείου και της παρακείµενης αιθούσης ∆.Σ. & Γ.Σ. της Αερολέσχης.

 (Μετεγκατάσταση)

Το έτος 1989, ζητείται από το ΜΤΑ η εκκένωση των χώρων του κτιρίου για την ιδιόχρησή τους. Μετά από  διαπραγµατεύσεις, ο δραστήριος Πρόεδρος επιτυγχάνει τη διάθεση στην Α.ΑΚ.Ε., µε ένα συµβολικό µίσθωµα, 5 κενών γραφείων στον 8ο όροφο του Μεγάρου ΜΤΑ επί της οδού Λυκούργου 9 στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Η διαμόρφωση των γραφείων, μεταφορά και εγκατάσταση της Α.ΑΚ.Ε. στη νέα της έδρα έγινε με τις υπηρεσίες της ΜΑΚ του Γ.Ε.Α. και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση.

Έτσι, στις 8 Ιουνίου 1989 (Πέμπτη, 12:00) τα Μέλη του Δ.Σ. της Α.ΑΚ.Ε. συνήλθαν στην Τακτική Μηνιαία Συνεδρίαση τους για πρώτη φορά, στην αίθουσα Συνελεύσεων των νέων γραφείων στον 8ο όροφο του Μεγάρου ΜΤΑ και σημερινή της θέση, επί της οδού Λυκούργου 9. Πριν από την έναρξη της Συνεδρίασης έγινε σεμνή τελετή αγιασμού από τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος Β. Κοντογιώργος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και εξιστόρησε τους Εθνικούς σκοπούς που επιδιώκει η Ακαδημία, ευχόμενος σε όλους υγεία και μακροημέρευση και όπως η Α.ΑΚ.Ε. επιζήσει και φέρει σε πέρας την Εθνική Αποστολή της.

Δράσεις

  1. Η Ακαδημία, σύµφωνα µε τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της βάσει του Καταστατικού της, κατά τα πρώτα αυτά χρόνια της λειτουργίας της (1986-1993) εστίασε τη δράση της κυρίως:

α)στη διοργάνωση  ειδικών συνεδρίων για την εγγραφή νέων µελών, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου υψηλής στάθµης και ταυτόχρονες οµιλίες εκλεκτών οµιλητών σε ειδικά επίκαιρα θέματα, κοινωνικά-αεροπορικά-ιατρικά και

β)στην εξεύρεση πόρων για την οικονομική επάρκειά της, με δωρεές προσώπων και οργανισμών και τη συνδρομή των μελών της. (Μεγάλοι Ευεργέτες: ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ και κ. Ιάκωβος ΤΣΟΥΝΗΣ, Ευεργέτες: ΥΠ.ΠΟΛ./Γ.Γ.Α., Δωρητές: 80+μέλη Α.ΑΚ.Ε. (α.φ.1 ΜΑΪ.-ΙΟΥΝ.1995).

Παράλληλα διοργάνωσε,

γ)ετήσιες επίσημες τελετές στη Λ.Α.Ε.∆. την 8/11 επ’ ευκαιρία του εορτασµού της Πολεµικής Αεροπορίας, µε βράβευση προσώπων, ιδρυµάτων ή οργανισµών κατά προτίµηση από το χώρο των Ε.∆., τα οποία επέδειξαν αυτοθυσία και ιδιαίτερη προσφορά στην εκτέλεση του καθήκοντος ή του σκοπού τους (απόφαση Δ.Σ. Α.ΑΚ.Ε., Συνεδρίαση της 5-10-1988) και

δ)διαλέξεις-ομιλίες στο Πολεµικό Μουσείο, µε επίκαιρα θέµατα από ειδικούς ομιλητές,

Το  έργο συνοπτικά:

  1. Αναρίθμητες υπήρξαν οι συνεδρίες των Μελών της. Πάνω από ογδόντα (80) μηνιαίες Συνεδριάσεις του Δ.Σ. ΑΑΚΕ, επτά (7) ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις, έξι (6) ετήσιες επίσημες τελετές προς τιμήν της Π,Α. και των Ε.Δ. & Σ.Α. με απονομή 33 βραβείων και πάνω από σαράντα (40) Ειδικές Συνεδρίες(μία ανά 2μηνο) για την ανακήρυξη νέων μελών και ανάπτυξη επτά (7) θεμάτων ιστορικών, αεροπορικών-αεροδιαστημικών, κοινωνικών και υγείας, εκ των οποίων δύο(2) εκδηλώσεις στο Πολεμικό Μουσείο. Επίσης μέλη του Δ.Σ. επισκέφθηκαν την ηγεσία ΥΠΕΘΑ και συμμετείχαν σε αεροπορικές εκδηλώσεις.
  2. Ενδεικτικά αναφέρονται εξ αυτών, ορισμένες βραβεύσεις και ομιλίες:

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

  • Βραβείο στον παλαιότερο επιζήσαντα ήρωα του Α’ΠΠ Ασμχο(Ι) Θάνο-Αλέξανδρο Βελούδιο (96 ετών), στις 25-6-1920 Π/Γ με το μικρό Α/Φ ΜΠΛΕΡΙΟ στην ΠΡΟΥΣΑ και έστησε την Ελληνική Σημαία, πριν εισέλθει ο Ελλ. Στρατός,
  • Βραβείο στο Σύλλογο Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, ως ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας τους προς το Έθνος,
  • Βραβείο στον Υποσμηναγό (Ι) Νίκο Σιαλμά, διότι υπερασπιζόμενος τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, πλησίον Σκύρου, σε αερομαχία με τουρκικά α/φη, έδωσε την ίδια του τη ζωή. Το Βραβείο παρέλαβαν οι γονείς του,
  • Βραβείο στον Υποπτέραρχο(Ι) Ηλία Καρταλαμάκη, για τη μέχρι τότε προσφορά του στη διάσωση και εγγραφή της Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας,
  • Βραβεία στους ιδρυτές, αρχηγούς και στα μέλη των Ακροβατικών Σμηνών 1954 έως 1968, ‘’Καρέ των Άσων’’, ‘’Acroteam’’ και ‘’Ελληνική Φλόγα’’,
  • Βραβείο Πρωτοπόρων Ερεύνης της Πτήσεως με Μυϊκή Δύναμη, στον Καθ. Φυσικής Αγωγής & Έλληνα Πιλότο Κανέλλο ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ, πέταξε στις 23-4-88 με το ποδοκίνητο α/φος ΔΑΙΔΑΛΟΣ από το Ηράκλειο Κρήτης στη Σαντορίνη εντός 3ωρ.&55λ., καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ μυϊκής πτήσεως.

ΟΜΙΛΙΕΣ

  • Προέδρου Α.ΑΚ.Ε. Β. Κοντογεώργου, για τις επιχειρήσεις και τους πεσόντες αεροπόρους του 1940 και εξιστόρηση συγκινητικών και ηρωικών γεγονότων,
  • Αστροφυσικού-Ερευνήτριας κ. Αθηνάς Κουστένη: «ΤΙΤΑΝΑΣ, ο Παγωμένος Αδελφός της Γης και η εξερεύνησή του από τα διαστημόπλοια VOYAGER και CASSINI»,
  • τέως Α/ΓΕΑ Πτεράρχου κ. Χ. Ποταμιάνου: «Αι Ηνωμέναι Πολιτείαι της Ανθρωπότητος, μια Διεθνής Δημοκρατική Διακυβέρνηση»
  • ΑΝΥΕΘΑ κ. Α. Παπαδόγγονα, με θέμα την Εθνική Άμυνα και για την αναγκαιότητα αύξησης του ανθρωπίνου δυναμικού της ΠΑ, κυρίως σε ιπταμένους και τεχνικούς,
  • Γεν. Γραμματέα Λαϊκής Επιμόρφωσης του Υπουργείου Νέας Γενιάς κ. Νικολάου Αναγνωστόπουλου: «Ο ρόλος της Α.ΑΚ.Ε. και η νέα γενιά»,
  • Σμχου(ΥΙ) κ. Ηλία Χειμώνα: «Καρδιαγγειακές Παθήσεις-Επιδημική Νόσος της Εποχής μας».

 

1994-2000

 

Οριστική Εγκατάσταση Α.ΑΚ.Ε.

(Αγορά Γραφείων)

Αρχές του 1993, το ΜΤΑ µε την έγκριση του ΓΕΑ ενδιαφέρεται για την πώληση των χώρων και γραφείων του Μεγάρου του στην οδό Λυκούργου 9. Τότε ο ακούραστος Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε, συνεπικουρούµενος από τους Γ. Γραµµατέα  και Ταµία, αείμνηστους Χ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ και Π. ΛΑΜΑΡΗ αγωνίζονται για την εξεύρεση ικανών πόρων για την αγορά των γραφείων της. Με προσωπική εκστρατεία και επαφές µε υπηρεσίες, οργανισµούς και τράπεζες, αποκτούν δωρητές και χορηγούς εξασφαλίζοντας ικανές εισφορές.  Παράλληλα τα µέλη του ∆.Σ. εγγράφονται επίσης ως δωρητές, ενώ συµµετέχουν και άλλα τακτικά µέλη και φίλοι της Α.ΑΚ.Ε. Έτσι γίνεται δυνατή η συµµετοχή της στον διαγωνισµό του Μ.Τ.Α και τελικά η πρόκριση της Α.ΑΚ.Ε για την αγορά των γραφείων της (9 γραφεία 174τ.µ. µε τιµή της τότε αντικειµενικής αξίας 105.000 δρχ. ανά τ.µ. ή συνολικής δαπάνης µετά των εξόδων 18.000.000 δρχ. περίπου).

Σημαντική ιστορική στιγμή είναι η υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοράς των γραφείων Α.ΑΚ.Ε. (9-6-1995, 12:00), οπότε και εγκαινιάζονται µε Αγιασμό, παρουσία του τότε Α/ΓΕΑ-Απτχου(Ι) ∆. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, μονίμου µέλους της Αεροπορικής Ακαδημίας.

Δράσεις

  1. Η Α.ΑΚ.Ε., κατά την περίοδο αυτή, διακρίνεται για:

α)την αλματώδη αύξηση των µελών της, τα οποία φθάνουν και υπερβαίνουν τα 700 μέλη (Δόκιμα-Τακτικά, μεταξύ αυτών Αρχηγοί ΕΔ&ΣΑ, Υπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Ανώτατοι Αξκοί ΕΔ, Ανώτατοι Δικαστικοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Διευθυντές Τραπεζών, Ιατροί, Δικηγόροι, Συγγραφείς, Λογοτέχνες, Ποιητές, κ.ά.)

β)τη σταθεροποίηση των οικονοµικών της, µε συνετή πολιτική καταθέσεων και περιορισµό των δαπανών, αλλά και την εξεύρεση πόρων. Έτσι το 2000 το σύνολο των ευεργετών-δωρητών διαμορφώνεται ως εξής: Μεγάλοι Ευεργέτες: 3, Ευεργέτες: 2 και Δωρητές: 97 (α.φ. 28 ΙΑΝ.-ΜΑΡ. 2001),

γ)τις σημαντικές και επίκαιρες ομιλίες υψηλών προσώπων και διακεκριμένων επιστημόνων, κατά τις ειδικές συνεδρίες και λοιπές εκδηλώσεις στην Α.ΑΚ.Ε. και το Πολεμικό Μουσείο, με θέματα επιστημονικά-εθνικά-κοινωνικά-αεροπορικά-αεροδιαστημικά-ιατρικά.

δ)τη διοργάνωση των καθιερωμένων ετήσιων δεξιώσεων προς τιµήν της Π.Α. και των Ε.∆.&Σ.Α. στην ΛΑΕ∆ την 7η Νοεµβρίου, µε βράβευση προσώπων, ιδρυµάτων ή οργανισµών, µέχρι και του έτους 1998, οπότε διακόπτονται, συνεπεία του σεισµού του Σεπτεµβρίου 1999. Το σύνολο των δαπανών των εκδηλώσεων αυτών καλύπτονταν από χορηγούς, δωρητές και µέλη του ∆.Σ. και δεν βάρυναν την Α.ΑΚ.Ε.

  1. Στις 5-12-1997 καθιερώνεται και από τότε τελείται κατ’ έτος στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ακαδημίας Μνηµόσυνο Εκλιπόντων Μελών της Α.ΑΚ.Ε. καθώς και Αγιασµός για την έλευση του Νέου Έτους.

Τιμητική Διάκριση Α.ΑΚ.Ε. από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών

  1. Το 2000 η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών ετίμησε την Α.ΑΚ.Ε. με Δίπλωμα Ηθικής Αξίας Α’ Τάξεως και Χρυσό Μετάλλιο (βράβευση) για το κοινωφελές και εθνωφελές έργο και την έμπρακτη συμπαράστασή της στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Το Δίπλωμα και το χρυσό μετάλλιο παρέλαβε ο τότε Πρόεδρος Α.ΑΚ.Ε. αείμνηστος Βασίλειος Κοντογεώργος.

Έκδοση Εφημερίδας ‘’ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ’’   – 21 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ (1995-2016)

  1. Στις 9-6-1995, εκδίδεται και διανέμεται το πρώτο φύλλο της 2µηνιαίας εφηµερίδας της Α.ΑΚ.Ε., µε τίτλο «ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ Ι∆ΕΑ». Η έκδοση της εφημερίδας υπήρξε ιδέα-πρόταση του τότε Αντιπροέδρου και σημερινού Προέδρου Α.ΑΚ.Ε. Απτχου(Ι) Νικόλαου Νόκα, υποστηριζόμενη από τον αείμνηστο ομότιμο τότε καθηγητή της Σχολής Ικάρων κ. Χρ. Αναστασόπουλο.

Η εφημερίδα 4σέλιδη αρχικά, τυπώθηκε σε 13.000 φύλλα και διανεμήθηκε δωρεάν σε 12.750 αποδέκτες (ε.α. Π.Α. και Ε.Δ.-Σ.Α., το ΓΕΑ και τις Μονάδες του, την ΥΠΑ, το Υπ. Παιδείας, τα Σχολεία, την Εκκλησία και σε άλλους οργανισµούς), με μέση αναγνωσιμότητα τουλάχιστον 30.000 αναγνωστών.

Μέχρι το 1999, η εφηµερίδα βελτιώνεται αισθητά, γίνεται 8σέλιδη με εµφάνιση Offset- έγχρωµη και περιεχόµενο (άρθρα-επίκαιρα θέματα-συνεργασίες) πέραν της τακτικής ύλης του έργου της Α.ΑΚ.Ε. και της εισόδου των νέων µελών. Κυκλοφορεί ανά 3µηνο και η δαπάνη της αντιµετωπίζεται από χορηγούς (ΕΑΒ Α.Ε. κλπ), τον Μέγα Ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη, το ΓΕΑ και με δωρεές από ανώνυµα µέλη της Ακαδημίας.

Το  έργο συνοπτικά:

  1. Η περίοδος αυτή, η τόσο σηµαντική για την Α.ΑΚ.Ε., αντικειµενικά διακρινόμενη από το έργο και τις δραστηριότητές της, αλλά και από τα αποτελέσματά της, υπήρξε πράγματι απολύτως επιτυχής. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από ογδόντα (80) μηνιαίες Συνεδριάσεις του Δ.Σ. ΑΑΚΕ, επτά (7) ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις, πέντε (5) ετήσιες επίσημες τελετές προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ε.Δ.&Σ.Α. και εικοσιπέντε (25) και πλέον Ειδικές Συνεδρίες για την ανακήρυξη νέων μελών. Αναπτύχθηκαν σε ομιλίες ή δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της ‘Αεροπορική Ιδέα’ πάνω από εξήντα (60) θέματα εθνικού, κοινωνικού και επιστημονικού-αεροπορικού περιεχομένου και όλα βρήκαν μεγάλη απήχηση στα μέλη και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό της.
  2. Ενδεικτικά αναφέρονται εξ αυτών, ορισμένες βραβεύσεις και ομιλίες:

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

  • Βραβεία, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιστροφή τους στην Ελλάδα στις ιστορικές Μοίρες 13ης ΜΕΒ, 335ΜΔ/Β και 336ΜΔ/Β, Τιμής Ένεκεν, διότι επί 3ετιαν και πλέον στην Μέση Ανατολή, συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδος το 1944,
  • Βραβείο στο Πυροσβεστικό Σώμα, για τη μεγάλη του προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και του κράτους και έτυχε της αναγνωρίσεως όχι μόνον της ελληνικής κοινωνίας και πέραν αυτής,
  • Βραβείο στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Λ.Σ., ως συμβάλλουσα τα μέγιστα, με τον μικρό αριθμό ελαφρών αφών, στην επιτήρηση των ελληνικών θαλασσών και ακτογραμμών, την πρόληψη & καταστολή της θαλάσσιας ρύπανσης, παράνομης αλιείας, μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και εντοπισμού ναυαγών, χάριν της ευσυνειδησίας και ευψυχίας του προσωπικού της, πέραν του καλώς νοουμένου καθήκοντος,
  • Βραβείο στην Ε.Α.Β. για την αποφασιστική συμβολή της στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των πτητικών μέσων των Ε.Δ. της χώρας.

ΟΜΙΛΙΕΣ

  • Απτχου(Ι) κ. Ε. ΛΑΪΤΜΕΡ: «Τα Σύγχρονα Προβλήματα της Κοινωνίας μας»
  • Στρατηγού κ. Α. ΤΑΓΑΡΗ: «Το Σύμπαν Αποκαλύπτει τα Μυστικά του»
  • Α/ΓΕΑ Πτεράρχου κ. Α. ΤΖΟΓΑΝΗ: «Ο Ύψιστος Ρόλος της Α.ΑΚ.Ε.»
  • Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτου και Μέλους Α.ΑΚ.Ε. κ. Ι. ΤΣΟΥΝΗ: «Εθνικαί Παραινέσεις και Μηνύματα»
  • Δημάρχου Αθηναίων και Μέλους Α.ΑΚ.Ε. κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: «Το Κοινωφελές και Εθνωφελές Έργο της Α.ΑΚ.Ε.»
  • Απτχου(Ι) κ. Ε. ΛΑΪΤΜΕΡ: «Ο Χειριστής Μάχης στον Αιώνα των Αεριωθουμένων»
  • Αστροφυσικού-Ερευνήτριας κ. Α. ΚΟΥΣΤΕΝΗ: «Εξωγήινοι Φιλικοί Κόσμοι – ΤΙΤΑΝΑΣ και Νέοι Πλανήτες»
  • Σμχου(ΥΙ) κ. Η. ΧΕΙΜΩΝΑ: «Εκτίμηση Κινδύνου για τη Στεφανιαία Νόσο»
  • Γεν. Γραμματέα Α.ΑΚ.Ε. Απτχου(Ι) Β. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, επιτ.Α/ΤΑ, «Ενιαίος Αμυντικός Χώρος – Αεροπορική Ισχύς», στην Λεμεσό, Κύπρου.

 

2001-2016

 

Νέος Πρόεδρος Α.ΑΚ.Ε.

Ο πρώτος Πρόεδρος Α.ΑΚ.Ε. εκλεγόμενος συνεχώς από ιδρύσεώς της και κατά γενική οµολογία εκείνος στον οποίο η Ακαδημία οφείλει την ύπαρξή της και την σηµερινή της θέση, ο αείμνηστος Βασίλειος ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ, υποβάλλει την παραίτησή του στις 28 Αυγούστου 2001, στην οποία και επιµένει αµετάπιστα.  Προ της νέας αυτής απρόοπτης καταστάσεως, συνέρχεται εκτάκτως το Δ.Σ. της Ακαδημίας και εκλέγει ως νέο Πρόεδρο της Ακαδημίας, τον μέχρι τότε Α’ Αντιπρόεδρο Νικόλαο ΝΟΚΑ, Απτχο (Ι) ε.α., πρώην δήµαρχο και εκδότη της τοπικής εφηµερίδας «ΛΕΥΚΤΡΑ». Συγχρόνως, ανακηρύσσει Επίτιμο Πρόεδρό της τον απερχόμενο Βασίλειο ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟ και αποφασίζει την Τιμητική Διάκρισή του σε προσεχή Ειδική Συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2001. Τον Επίτιμο Πρόεδρο προσφώνησαν και εξήραν το ρόλο του, ο Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Κατσαντώνης και δύο ιδρυτικά μέλη της Α.ΑΚ.Ε. (οι Ηρακλής Δανιήλ και Παναγιώτης Κουστένης).

Δράσεις

  1. Η Α.ΑΚ.Ε συνεχίζει το δημιουργικό της έργο.

α)Πραγματοποιεί τις ετήσιες δεξιώσεις προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασµό µε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (κατά τα έτη 2002, 2003 και 2004), στη ΛΑΕΔ (από το 2005), συµπληρωµένες µε οµιλίες εθνικού περιεχοµένου, πρόγραμμα χορωδιακό και βραβεύσεις/τιμητικές διακρίσεις προσώπων και  οργανισµών. Μετά το 2009 οι εν λόγω εκδηλώσεις, με απόφαση του Δ.Σ., εκτελούνται  για  οικονομικούς λόγους, αποκλειστικά στο 251 ΓΝΑ,

β)Συνεχίζει τις Ειδικές Συνεδρίες για την ανακήρυξη νέων μελών, εμπλουτισμένες κατά περίπτωση με ομιλίες σημαντικών ομιλητών σε θέματα εθνικά, κοινωνικά, ιστορικά, αεροπορικά και ιατρικά,

  1. Πέραν αυτών, αναπτύσσει και νέες δράσεις:

α)Ηλεκτρονικός Εκσυγχρονισμός: Από το έτος 2001,  με την εισήγηση και χάρι στις φιλότιμες προσπάθειες του Ταμία της Υπτχου ε.α. κ. Ευστράτιου Τσαούσογλου, ακολούθησε την σύγχρονη τεχνολογία  µε προσθήκες και βελτιώσεις, όπως στο Μηχανογραφικό Σύστημα Οικονοµικών και ∆ιοικητικών δεδοµένων και προγραµµάτων της Α.ΑΚ.Ε. Επίσης, δημιούργησε την Ιστοσελίδα www.aake.info με τη συνεργασία μηχανικού της  Ε.Α.Β  (κ. Φάνη ΜΑΝΤΖΟΥΝΗ) και τη βελτίωσή της που ανέλαβε αφιλοκερδώς το τακτικό μέλος μας (Απτχος(Ι) ε.α Γεώργιος ΓΕΡΟΥΛΗΣ).

β)Ημερίδες: οργανώνει επιστημονικές Ημερίδες στο 251 ΓΝΑ, με πρώτη το έτος 2003, θεμάτων εθνικού, κοινωνικού, ιστορικού, αεροπορικού περιεχομένου και θεμάτων άμυνας, με πολλούς συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών και μαθητών της ΣΙ και ΣΤΥΑ,

γ)Λογοτεχνικοί-Ποιητικοί Διαγωνισμοί: από το 2005, πραγματοποιεί ετήσιους λογοτεχνικούς-ποιητικούς διαγωνισμούς και βραβεύσεις ποιημάτων,

δ)Ύμνος Α.ΑΚ.Ε.: Το 2007 δημιουργείται ο ‘’Ύμνος στην Αεροπορική Ιδέα’’ της Α.ΑΚ.Ε. Τους στοίχους έγραψε ο κ. Σταύρος Καλυβιώτης, μελοποίησε ο κ. Τάκης Λουκαρέας και ερμήνευσε η χορωδία «Αρμονία» Καλαμάτας, με καλλιτεχνικό Διευθυντή τον κ. Μιχάλη Γαργαλιώνη. Ο Ύμνος της Α.ΑΚ.Ε. παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της Ακαδημίας από την Ένωση Φίλων Μουσικής «Αρμονία», στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 10 Μαρ.2007.

ε)‘’Αεροπορική Ιδέα’’: Βελτιώνει την ύλη της εφημερίδας της ‘’Αεροπορική Ιδέα’’, με τη δημοσίευση πρακτικών των Ημερίδων και άλλων επιστημονικών άρθρων. Επιπλέον από το έτος 2011, για τον περιορισμό των δαπανών συνεπεία της οικονομικής κρίσης, η  εφημερίδα της Ακαδημίας αποστέλλεται μόνο στα τακτικά μέλη, στο ΓΕΑ και στις Μονάδες της ΠΑ και αναρτάται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας. Επίσης, έγινε βιβλιοδεσία (Α’ Τόμος) της πρώτης 10ετίας 1995-2005 των 47 φύλλων της εφημερίδας και πρόσφατα η βιβλιοδεσία (Β’ Τόμος) της δεύτερης 10ετίας 2006-2015 των 30 φύλλων της εφημερίδας, σε συλλεκτική  πανόδετη  έκδοση και διατίθενται από τα γραφεία της Ακαδημίας.

στ)Αίθουσα Συνεδριάσεων: Συγχρόνως, η αίθουσα συνεδριάσεων, κατόπιν αποφάσεως του  Δ.Σ.,  ονομάστηκε   σε  αίθουσα ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΟΥΝΗ, σε αναγνώριση και ένδειξη τιμής των οικονομικών ενισχύσεων του Ισοβίου Μέλους της, Μεγάλου Ευεργέτη  της Α.ΑΚ.Ε και Νεότερου Βετεράνου του Β’ΠΠ κ. Ιάκωβου ΤΣΟΥΝΗ.

ζ) Το 2008 ο αείμνηστος Αριστοτέλης Βίγλας, με προτροπή του επ. Αντιπροέδρου της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος Υπτχου ε.α. κ. Παναγιώτη Κουστένη, κληροδότησε υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας μας όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του και τις καταθέσεις του στις τράπεζες, συνολικής αξίας 700.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο τότε Α/ΓΕΑ Απτχος(Ι) κ. Ιωάννης Γιάγκος είχε αποστείλει την από 11-6-2008 ευχαριστήρια επιστολή του προς τον κ. Κουστένη.

η)Το Δεκέμβριο 2013 εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο «Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.) – Ιστορική Διαδρομή 1986-2013». Η συγγραφή του πονήματος αυτού  ανήκει στον Υπτχο ε.α. κ. Παναγιώτη Κ. Παπαδάκη, Α’ Αντιπρόεδρο της Α.ΑΚ.Ε. και Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Ε.Δ. & Σ.Α Νομού Φωκίδος.

Το  έργο συνοπτικά:

  1. Κατά την 3η αυτή περίοδο 2001-2016, η Ακαδημία υλοποίησε όλους τους στόχους της, κατέβαλε προσπάθειες, ιδιαίτερα μετά το 2009, για τη διατήρηση του κεφαλαίου της από χορηγίες, δωρεές και τις εισφορές των μελών της, φρόντισε για το υψηλό επίπεδο και την μεγάλη κυκλοφορία της εφημερίδας της, συνεργάσθηκε εποικοδομητικά με το ΥΠΕΘΑ και άλλες υπηρεσίες (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΥΠΑ, ΕΑΑΑ κλπ), συνήλθε σε πάνω από εκατόν εξήντα (160) μηνιαίες Τακτικές Συνεδριάσεις του ΔΣ, σε δεκαέξι (16) Γενικές Συνελεύσεις και σε σαράντα (40) και πλέον Ειδικές Συνεδρίες για την ανακήρυξη νέων μελών. Διοργάνωσε δεκατέσσερις (14) ετήσιες επίσημες τελετές προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ε.Δ., επίσης δεκατέσσερις (14) ετήσιες Ημερίδες(2003 έως και 2016) στο 251ΓΝΑ και έξι (6) λογοτεχνικούς-ποιητικούς διαγωνισμούς (2005-06-07-08 και 2011, 2013) με αντίστοιχες βραβεύσεις ποιημάτων. Αναπτύχθηκαν σε ομιλίες ή και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της ‘Αεροπορική Ιδέα’ πάνω από διακόσια (200) θέματα εθνικού, ιστορικού, κοινωνικού, ιατρικού και επιστημονικού-αεροπορικού περιεχομένου και όλα βρήκαν μεγάλη απήχηση.
  2. Ενδεικτικά αναφέρονται εξ αυτών, ορισμένες βραβεύσεις, ημερίδες και ομιλίες:

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

  • Απονομή Τιμητικής Πλακέτας στην οικογένεια του Αεροπόρου Επισμηναγού Κώστα Ηλιάκη, στη μνήμη του για την ηρωική θυσία του υπέρ του έθνους και της Πατρίδας (23-5-2006),
  • Απονομή Τιμητικής Πλακέτας στον Διοικητή της 110ΠΜ Σμήναρχο(Ι) Κωνσταντίνο Κυρίτση, για την προσφορά των δραστηριοτήτων της Μονάδας στις Αεροδιακομιδές, Αεροπυρόσβεση και Μεταφορές,
  • Απονομή Τιμητικής Πλακέτας στον Καθηγητή-Ακαδημαϊκό κ. Συμεωνίδη, προς όλους τους ε.ε. & ε.α. Ιατρούς μας, για την ευρύτερη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο,
  • Βράβευση του κ. Ιάκωβου Τσούνη, Ισόβιου Μέλους και Μέγα Ευεργέτη της Α.ΑΚ.Ε. για την προσφορά του στο Έθνος και στην Αεροπορική Ακαδημία,
  • Τιμητική Διάκριση στον κ. Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος ‘’Αλέξανδρος Ωνάσης’’, αντιφώνηση-ομιλία βιογραφίας του με τίτλο «και αν δεν είσαι θα γίνεις»,
  • Τιμητικό Δίπλωμα στον Απτχο(Ι) ε.α. κ. Κων/νο Χατζηλάκο, εφευρέτη της κυματογεννήτριας ‘’Triton’’,
  • Τιμητικό Δίπλωμα στην ηρωική Δασκάλα κ. Χαρά Νικοπούλου, για την εθνική προσφορά της στην ακριτική περιοχή της Θράκης

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • «Η ΠΤΗΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- Μυθολογία-Ιστορία της Αεροπορίας- Αεροδιαστημική-Ελληνική Γλώσσα/το Κοινό Λεξιλόγιο της Θαλάσσης & των Αιθέρων»,
  • «ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-Η Προοπτική της Ελληνικής Γλώσσας- Ολυμπιακή Δημοκρατία-Η Θρησκευτική Αξία στον Ελληνισμό-Ελληνική Ιστορία»,
  • «Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ–ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ-Το Δημογραφικό Πρόβλημα της Χώρας μας- Τα Ναρκωτικά, η Μάστιγα της Εποχής-Παχυσαρκία/Η Νέα Νόσος-Ο Μυστικός Κόσμος της Οικογένειας-Ραδιενέργεια Περιβάλλοντος/Εμπειρίες 20ου και Προοπτικές 21ου Αιώνα»,
  • «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-Αεροπυρόσβεση-Αεροδιακομιδές-Η προσφορά της ΕΜΥ-Κοινωνική Προσφορά του 251ΓΝΑ»,
  • «ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-Τουρκικές Ενταξιακές Προοπτικές & Ελληνικά Συμφέροντα-Το Κυπριακό-Τα Πετρέλαια της Ελλάδος-Το Μακεδονικό Ζήτημα »,
  • «ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-Γεωπολιτικό-Οικονομικό Περιβάλλον -Γεωστρατηγικό Περιβάλλον – ΗΠΑ σ’ ένα Σύγχρονο Πόλεμο-Επιχειρήσεις Ειρήνης/Διπλωματία της Π.Α./Χειρισμός Κρίσεων-Ε.Α.Β./ Έργο-Προοπτικές»,
  • «ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-Διπλωματία/Αγωγοί Καυσίμων-Ο Ρόλος του Λ.Σ. στην Λαθρομετανάστευση-Εθνικές Ανάγκες&Διεθνείς Υποχρεώσεις της Χώρας μας στην Ε-Δ-Ευρωπαϊκός Αμυντικός Οργανισμός – Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός & Οικονομική Κρίση/Ο Ρόλος τους στις Αμυντικές Προμήθειες»,
  • «ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-Διεθνείς Συγκυρίες και η Άμυνα της Χώρας-Η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ-Η Αεράμυνα του Εθνικού Εναερίου Χώρου»,
  • «ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-Το Μακεδονικό Ζήτημα-Η Έξοδος από την Οικονομική Κρίση-Γεωπολιτικό/ Οικονομικό Περιβάλλον και Εθνικά Συμφέροντα-Απόδημος Ελληνισμός»,
  • «ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-100 Χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους/Ένα Μήνυμα Αισιοδοξίας & Ελπίδας-Αιγαίο/ΑΟΖ»,
  • «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ-Η Εξέλιξη των Ιπταμένων Μέσων και οι Τεχνολογικές & Επιστημονικές Τάσεις για Εκμετάλλευση και κυριαρχία στο Χώρο-Η Επχκή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα-Hellas Sat-Ανθρώπινος Παράγοντας στην Ασφάλεια Πτήσεων, στις Αποστολές Ε-Δ, Νυκτερινή Όραση στο Αεροπορικό Περιβάλλον-Καρδιολογικά Προβλήματα Ιπταμένων Μαχητικών Αφών»,
  • «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ-Το Τίμημα της Υψηλής Τεχνολογίας Αλλοιώνει το Ιατρικό Λειτούργημα; -Σύστημα Αξιολόγησης Επιχειρήσεων-Καινοτομία στην Επιχείρηση και το Επιχειρείν»,

ΟΜΙΛΙΕΣ

  • Πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Βιργινίας Τσουδερού, «Για ένα Σύστημα Εθνικής Ακεραιότητας»,
  • Υπτχου(Ι) ε.α. Παναγιώτη-Βαρδή Παπαδάκη, «Ιστορία της Αεροπορίας»,
  • Δντή Αστεροσκοπείου Σκίνακα κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Αεροδιαστημική»,
  • Καθηγήτριας φιλολόγου-συγγραφέα κ. Άννας Τζιροπούλου-Ευσταθίου, «Ελληνική Γλώσσα-το Κοινό Λεξιλόγιο της Θαλάσσης και των Αιθέρων»,
  • Καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μεταλληνού, «Η Θρησκευτική Αξία στον Ελληνισμό»,
  • Υπτχου(ΥΙ)ε.α. κ.Δημητρίου Κυριαζή, «Διαδικασία Αλλαγής & Ηγετικής Τέχνης στην Πολεμική Αεροπορία»,
  • κ. Αλέξανδρου Φίσερ, «Η Απελευθέρωση των Αερομεταφορών Διεθνώς και στη Χώρα μας»,
  • Πρέσβη ε.τ. κ. Γεωργίου Σέκερη, «Τουρκικές Ενταξιακές Προοπτικές και Ελληνικά Συμφέροντα»,
  • Αν. Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστόδουλου Γιαλουρίδη, «Το Κυπριακό»,
  • Δημοσιογράφου-οικονομικού αναλυτή κ. Κωνσταντίνου Κόλμερ, «Τα Πετρέλαια της Ελλάδος»,
  • Ασμχου(ΥΙ) Κίμωνα Γ. Βολίκα, με θέμα: «Η Ανθρώπινη Μακροβιότης»,
  • Υπτχου(Ο) ε.α. Πολύβιου Μαργιά μέλους της Α.ΑΚ.Ε., με θέμα: «ΟΜΗΡΟΣ»,
  • Ταξχου ε.α. Δημητρίου Λούκα μέλους της Α.ΑΚ.Ε., με θέμα: «28η Οκτωβρίου»,
  • Καθηγήτριας κ. Άννας Τζιροπούλου-Ευσταθίου, με θέμα: «Περί Όρκου»

Συνεισφορά ΓΕΑ

  1. Αξιοσημείωτο είναι  ότι το ΓΕΑ, κατόπιν  εγκρίσεως των εκάστοτε  Α/ΓΕΑ, υπήρξε ΜΕΓΑΣ ΕΥΡΓΕΤΗΣ και ενίσχυε οικονομικά το έργο της Α.ΑΚ.Ε. καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της μέχρι και το έτος  2009, οπότε και διακόπηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκφράζουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την συνεχή αυτή συνδρομή τους.

Επιπλέον, ορισμένοι Α/ΓΕΑ προσέφεραν υλική και εργασιακή υποστήριξη για την ανακαίνιση, λειτουργική  βελτίωση και εξοπλισμό των γραφείων και αιθούσης  συνεδριάσεων της Ακαδημίας. Θεωρούμε υποχρέωση  να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους επιτίμους Α/ΓΕΑ, Πτέραρχο  Γεώργιο  ΑΥΛΩΝΙΤΗ για την πρόσθετη αυτή υποστήριξη και μετά το 2010, τους Πτέραρχο Βασίλειο  ΚΛΟΚΟΖΑ, Πτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά αλλά και τον σημερινό Αρχηγό ΓΕΑ Απτχο(Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Επίσης εκφράζουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Ισόβιο Μέλος και ΜΕΓΑ ΕΥΡΓΕΤΗ της Α.ΑΚ.Ε. κ. Ιάκωβο ΤΣΟΥΝΗ, εφοπλιστή και νεότερο βετεράνο του Β’ΠΠ, για την πολύτιμη μέχρι και σήμερα προσφορά του, οικονομική και πνευματική, στους σκοπούς της Αεροπορικής Ακαδημίας.

Επίλογος

Η Α.ΑΚ.Ε. ευελπιστεί ότι και στην παρούσα περίοδο η συνεισφορά της, λόγω της μακράς εµπειρίας της, είναι θετική, τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ευαισθητοποίηση των μελών και φίλων της Αεροπορικής Ιδέας, επί των θεμάτων που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον Αεροπορικό και Αεραθλητικό κόσμο της χώρας μας.

Η Α.ΑΚ.Ε. για την επιτυχία του σκοπού της βασίζεται στη συμμετοχή και συμβολή των µελών της, στη συνετή και µε φειδώ διαχείριση  των οικονοµικών στοιχείων της (περισουσιακών, διαθεσίµων) και την από κοινού αντιµετώπιση κάθε δυσκολίας και προβλήµατος που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Α.ΑΚ.Ε. είναι ένας φορέας μοναδικής αεροπορικής εμβέλειας και ειδικού βάρους, καταξιωμένη ως ένα πρότυπο αξιών και παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα μας.

* Προβολή οπτικοακουστικού ‘’Αεροπορικό Ιστορικό και Όραμα’’ της Α.ΑΚ.Ε.

Το ΟΡΑΜΑ

Η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος προσπαθεί να συμβαδίζει με τα δρώμενα της εποχής της, αντιλαμβανόμενη τη θέση της ως ένα κύτταρο της αεροπορικής οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Το Όραμά της είναι να συνεχίσει την προσφορά της στο Αεροπορικό Ιδεώδες, στη Νεολαία μας, στην Αεροπορική Παιδεία και στην Αεροπορική και Αεροδιαστημική Επιστημοσύνη. Θεμελιώδης αρχή μας είναι η εξωστρέφεια, μέριμνά μας και φιλοδοξία μας η προώθηση, διάχυση και πρόσκτηση της Αεροπορικής Ιδέας στην Ελληνική Κοινωνία, με κέντρο τον Άνθρωπο.

Αισιοδοξούμε για το μέλλον της Αεροπορικής Ακαδημίας μας, ευχόµενοι εγκάρδια να εορτάζει µε πλήρη επιτυχία για πολλά ακόμη χρόνια!»

* Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. Α.ΑΚ.Ε. ευχαριστούνε θερμά το Μέλος μας Σγο(ΤΤ) ε.α. κ. Σαράντο ΣΑΚΕΛΛΑΚΟ, διακεκριμένο εικαστικό φωτογράφο, για τη δημιουργία και προβολή των δύο καλλιτεχνικών οπτικοακουστικών –‘’Επετειακού Ηχοράματος’’ και ‘’Αεροπορικού Ιστορικού & Οράματος’’-, με αφορμή την Επέτειο 30χρόνων της Α.ΑΚ.Ε.

Τιμητική Διάκριση του Απτχου (Ι) ε.α. κ. Ηρακλή ΝΑΟΥΜ, Ιδρυτικού Μέλους & Μέλους Δ.Σ.(τ. Αντιπροέδρου) της Α.ΑΚ.Ε.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, απονεμήθηκε στον μεγαλύτερο σε ηλικία, Απτχο(Ι) ε.α. Ηρακλή ΝΑΟΥΜ, Τιμητική Διάκριση αδιάλειπτης και πολύτιμης προσφοράς ως Μέλος του Δ.Σ. επί 30 συνεχή έτη, στο εθνικό έργο της Α.ΑΚ.Ε. Ο κ. Ηρακλής Ναούμ ανήκει στα Ιδρυτικά  και Ισόβια Μέλη της Α.ΑΚ.Ε. Παραμένει ενεργό και δραστήριο Μέλος του Δ.Σ. διαρκώς από το 1986 μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του από τις θέσεις του Α’ και Β’ Αντιπροέδρου, του Γεν. Γραμματέα, του Κοσμήτορα και Συμβούλου του Δ.Σ. της Ακαδημίας. Το πνευματικό του έργο σημαντικό, με παρουσία του και ομιλίες του σε αεροπορικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, με δημοσιεύσεις άρθρων, εθνικού, ιστορικού και αεροπορικού περιεχομένου στην εφημερίδα της Ακαδημίας ‘’Αεροπορική Ιδέα’’. Τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του αυτή.

Το Αναμνηστικό Τιμητικής Διάκρισης επέδωσε το Ισόβιο Μέλος της Α.ΑΚ.Ε. και νεότερος βετεράνος Β’ΠΠ ο κ. Ιάκωβος ΤΣΟΥΝΗΣ.

Ο κ. Ναούμ ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ  της Α.ΑΚ.Ε. για την τιμή που του έγινε και όλους όσους παρίσταντο σε αυτήν την ετήσια κορυφαία εκδήλωση, την οποία η Αεροπορική Ακαδημία πραγματοποιεί κάθε χρόνο την παραμονή της Εορτής της Π.Α. προς τιμήν της και η οποία φέτος συμπίπτει με τα 30 χρόνια από ιδρύσεως της Α.ΑΚ.Ε.

Ο κ. Τσούνης δευτερολογώντας και απευθυνόμενος κυρίως προς τους παρόντες μαθητές της Σ.Ι. και ΣΤΥΑ, εξήρε την προσφορά της ΠΑ με τα λίγα οικονομικά σήμερα, για το θαύμα αυτό που παρουσιάζει ακόμη και στις μέρες μας και που είναι διαχρονικό. Τον πονάει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα στη χώρα μας, επισημαίνοντας, όχι ως πολιτικός ή διπλωμάτης, ότι πιστεύει στην Ελλάδα, η οποία τον τίμησε να λέγεται Έλληνας. Αν και δεν είναι στην πρόθεσή του να κινδυνολογήσει ή να εφεύρει κινδύνους, θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σοβαρά. Ωστόσο, δηλώνει ότι η χώρα μας είναι ικανή και πιστεύει στους Έλληνες. Ο Έλληνας όταν είναι στα ξένα μεγαλουργεί, θαυματουργεί, βοηθάει, διακρίνεται, μνημονεύεται και καταξιώνεται.  Μη θέλοντας να επιμερίσει τις ευθύνες των υπαιτίων, θεωρεί ότι η μεγάλη κακοδαιμονία της χώρας μας οφείλεται σε εκείνους που αναθέσαμε-ο λαός ανέθεσε, στους πολιτικούς, πνευματικούς ή σε όποια άλλη ηγεσία, την ευθύνη διοίκησης της χώρας. Η αξία του λαού μας και της ηγεσίας του φάνηκε στο έπος του ’40. Ο αγώνας αυτός δεν δόθηκε μόνο για την ελευθερία της πατρίδας μας αλλά και για τις παγκόσμιες ελευθερίες και γι’ αυτό θεωρείται διαχρονικά ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα παγκοσμίως. Η πεμπτουσία της ηγεσίας δεν είναι η καρέκλα ή το συμφέρον της, αλλά η εθνική ομοψυχία. Είναι αυτή που σώζει κατευθύνει, καταξιώνει και δίνει ευτυχία στους λαούς. Ήταν η εθνική ομοψυχία που ένωσε το λαό, ενίσχυσε τον αγώνα του ’40 και πέτυχε το ακατόρθωτο!

Χαιρετισμός Α/ΓΕΑ Απτχου(Ι) κ. Χ. ΒΑΪΤΣΗ

Ο Α/ΓΕΑ απευθυνόμενος στον  Πρόεδρο και τα μέλη της Α.ΑΚ.Ε., τους παρόντες Επ. Α/ΓΕΑ και λοιπούς προσκεκλημένους, συνεχάρη την Αεροπορική Ακαδημία για το πολύπλευρο και πολύ αξιόλογο έργο που έχει προσφέρει διαχρονικά στην προώθηση της Αεροπορικής Ιδέας, αναφέροντας στη συνέχεια τα ακόλουθα:

«… Παρά τα πολύ λίγα μέσα και πόρους που διαθέτει μέχρι σήμερα η Αεροπορική Ακαδημία έχει καταφέρει πολλά. Εάν αποδεχθούμε αυτό που λέει ότι κάθε γενιά είναι περίπου 15 χρόνια, σήμερα μπαίνουμε στην 3η γενιά της Α.ΑΚ.Ε. Τριάντα (30) χρόνια είναι πολλά. Το Όραμα της Α.ΑΚ.Ε. για την προώθηση της Αεροπορικής Ιδέας και Επιστημοσύνης που παρουσιάσθηκε προηγουμένως, είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ αξιόλογο. Εκτιμώ όμως ότι 30 χρόνια είναι αρκετά. Η Αεροπορική Ακαδημία έχει την εμπειρία και τις γνώσεις, αλλά και τα μέλη με τόσο μεγάλο πλούτο γνώσεων περί την αεροπορική επιστήμη, αλλά έχει και τη βούληση και πιθανότατα θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το Καταστατικό της αναλογιζόμενη πως είναι δομημένες αντίστοιχες δραστηριότητες σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στην Air Force Association των ΗΠΑ και το σημαντικό ρόλο που παίζει στην Αμερικανική Π.Α. και αυτή η μεγάλη χώρα με τους τεράστιους πόρους, δέχεται ένα πολύ μεγάλο ποσό ετησίως από τις δράσεις της Air Force Association, με το υστέρημα που μπορεί να δώσει κάποιος Αμερικανός.

Για να μην παρεξηγηθώ, ο Αρχηγός της Αεροπορίας από έδρας να προσπαθώ να κάνω κάποια παραίνεση για να συγκεντρώσω τον όβολο των συμπατριωτών μας για να ενισχύσουμε την Π.Α., είναι όμως μια πρακτική που σε όλες τις χώρες εφαρμόζεται και νομίζω θα μπορούσε, μέσα από το καταστατικό της Α.ΑΚ.Ε. να είναι μια νέα παράμετρος στις πολυσχιδείς της δραστηριότητες.

Κύριε Πρόεδρε θέλω να ευχηθώ σε σας και τα μέλη Χρόνια Πολλά. Χρόνια Πολλά για τα 30 χρόνια. Εύχομαι όχι μόνο να τα 100στίσετε, αλλά να είναι πολύ περισσότερα διαχρονικά για το καλό της Αεροπορικής Ιδέας και νομίζω ότι δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλη ημέρα για τα γενέθλια της Αεροπορικής Ακαδημίας από την παραμονή της εορτής του Προστάτη μας της Πολεμικής Αεροπορίας. Και πάλι ευχαριστώ για την πρόσκληση. Χρόνια Πολλά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Να είμαστε πάντα Υγιείς και Δυνατοί!»

Η παρουσίαση στο αμφιθέατρο ολοκληρώθηκε με ‘’Αναμνηστική Φωτογραφία’’ των παρόντων Ιδρυτικών Μελών και Μελών Δ.Σ. της Α.ΑΚ.Ε. με τους επισήμους προσκεκλημένους

Διαβάστε περισσότερα στο Τεύχος 91 (2016) της Αεροπορικής Ιδέας