Πρόσκληση 35ης Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως της Α.ΑΚ.Ε.
10 February 2021
2004: Το έτος που ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός επανατοποθετείται στο διάστημα. Άρθρο του Α. Κολοβού.
28 February 2021

Εορταστική Εκδήλωση ΑΑΚΕ, 6-11-2019, στη Λ.Α.Ε.Δ.

ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η Α.ΑΚ.Ε. πραγματοποίησε τελετή στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) στις 6 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας και του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε. ως ακολούθως:
Πανοσιολογιότατε κ. εκπρόσωπε του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, κύριε Διοικητά ΔΑΥ, εκπρόσωπε του Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ, κύριοι ανώτατοι Δικαστικοί, αξιότιμοι πανεπιστημιακοί Καθηγητές, επίτιμοι Αρχηγοί και Διοικητές, Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχοι, ε.α. αξκοί των Ε.Δ. και Σ.Α, αξιότιμοι κ. Ακόλουθοι Άμυνας-Στρατιωτικοί Σύνδεσμοι, αξιότιμοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Αθηναίων, πρόεδροι Συλλόγων Αποστράτων και Ενώσεων, αγαπητά μέλη της Αεροπορικής Ακαδημίας, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι της ‘’Αεροπορικής Ιδέας’’ σας καλωσορίζουμε με χαρά στη σημερινή ετήσια εκδήλωση της Α.ΑΚ.Ε.

Θερμά ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να προεορτάσουμε εδώ στην αίθουσα αυτή της ΛΑΕΔ, την ημέρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η τιμητική παρουσία σας μας συγκινεί ιδιαίτερα. Θερμά ευχαριστούμε επίσης και το προεδρείο της ΛΑΕΔ για τη φιλοξενία του απόψε στον ωραίο αυτό χώρο.

Εορτάσαμε προ ημερών με συγκίνηση και υπερηφάνεια την 28η Οκτωβρίου, τις ημέρες του έπους του ’40. Τιμήσαμε τους ηρωικούς μας νεκρούς αλλά και όλους του επώνυμους και ανώνυμους που πολέμησαν τότε στο Ελληνο-Αλβανικό μέτωπο.
«Ήταν τότε που οι άνθρωποι έζων δι’ έναν έπαινον και πέθαινον δι’ ένα τραγούδι», έγραψε ο ποιητής μας Ανδρέας Καρκαβίτσας.

Την τιμή αυτή οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε ειδικότερα εμείς οι νεότεροι αεροπόροι, στη μνήμη των ελλήνων αεροπόρων του έπους. Διότι με τη θυσία τους ανέβασαν στα ύψη την τιμή και αξιοπρέπεια του έθνους μας διεθνώς, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αγάπη προς την πατρίδα. Δεν ξεχνούμε και δεν μας διαφεύγει ότι ‘’η επανάληψη στεριώνει την Αλήθεια’’.

Η Αεροπορική Ακαδημία κάθε χρόνο, με την εκδήλωσή της αυτή, παραμονή της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τιμά τη διαχρονική προσφορά της Πολεμικής μας Αεροπορίας προς το έθνος. Μνήμες, συγκινήσεις ανάμικτες, προβληματισμοί.

Κάθε φορά που αναφέρουμε τη λέξη προσφορά, ο νους μας πάει και στους σημερινούς αεροπόρους, των δικών μας χρόνων, στον αγώνα που δίνουν ακόμη και μέχρις εσχάτων αν χρειαστεί, υπερασπιζόμενοι ημέρα και νύχτα, τον Εθνικό μας Εναέριο Χώρο, αλλά και για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο από τους φυσικούς κινδύνους και τις καταστροφές.

Θεωρούμε λοιπόν ύψιστο χρέος μας να αναγνωρίζουμε και τιμούμε όπως αρμόζει, εκείνες τις πράξεις που προάγουν το αεροπορικό ιδεώδες, της αξιοσύνης, της αυταπάρνησης, της αφοσίωσης στο καθήκον, στον υψηλό σκοπό.

Στη σημερινή μας εκδήλωση, αποτιμώντας τους φυσικούς κινδύνους και τις καταστροφές των τελευταίων ετών, θα βραβεύσουμε τις 3 Μοίρες Πυροσβεστικών Αφών της ΠΑ, την 355ΜΤΜ, 359ΜΑΕΔΥ και 383ΜΕΕΑ, για την εξέχουσα προσφορά του προσωπικού τους, αέρος και εδάφους, στην Αεροπυρόσβεση,

Ειδικότερα όμως εφέτος, παρακινούμενοι από τον κοινωφελή και εθνωφελή χαρακτήρα των στόχων της Ακαδημίας, αλλά και ενθαρρυμένοι από την έρευνά μας πέραν της ΠΑ, αποφασίσαμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε κορυφαίες επιδόσεις και διεθνείς διακρίσεις οργανισμών και προσώπων από το χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, οι οποίες συμβάλουν στη διάδοση της αεροπορικής ιδέας. Συγκεκριμένα θα βραβευθούν ο ΔΑΑ ‘’Ελ. Βενιζέλος για τις εξαιρετικές επιδόσεις του και παγκόσμιες διακρίσεις του τα τελευταία χρόνια, στον τομέα των Αερομεταφορών, και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις διεθνείς διακρίσεις ομάδας φοιτητών της με τον καθηγητή τους, στο Αεροπορικό Δίκαιο και στο Δίκαιο του Διαστήματος.

Από πλευράς μας ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν με τις διακρίσεις τους αυτές. Οι επιτυχίες τους να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για όλους τους έλληνες και να αφυπνίσουν τις δυνάμεις μας και σε άλλους αεροπορικούς τομείς και όχι μόνον.

Διαβάστε περισσότερα στο Τεύχος 102 (2019) της Αεροπορικής Ιδέας